Veelgestelde vragen
Door de bomen het bos niet meer zien.
Als het om zonne-energie gaat, zou je kunnen stellen dat het niet zozeer gaat om een bos vol bomen, maar dat we überhaupt de weg naar het bos niet kunnen vinden. Je wilt ‘iets’ met zonnepanelen, maar waar begin je? Bij wie moet je zijn? Wie beantwoordt jouw vragen? Hieronder vind je een opsomming van de aan ons meest gestelde vragen. Staat jouw vraag en dus het antwoord er niet tussen? Bel of mail ons gerust! Wij zijn het antwoord op al jouw vragen over zonnepanelen.
Waarom heb ik een omvormer nodig?
Een zonnepaneel wekt gelijkstroom op. Ons elektriciteitsnet werkt met wisselstroom. Om de opgewekte gelijkstroom van je zonnepaneel te kunnen gebruiken (bedrijfsmatig en in huis), moet deze eerst worden omgezet naar wisselstroom. Dit is de functie van een omvormer.
Wat gebeurt er met de stroom die ik opwek?
De stroom die je opwekt wordt ten eerste gebruikt voor apparaten binnen het bedrijf en/of in huis. Denk hierbij aan een lasrobot of een koelkast. Wek je meer stroom op dan op dat moment nodig is? Dan lever je de stroom terug aan het net. Heb je meer stroom nodig dan je opwekt? Dan levert de stroomleverancier de stroom die je extra nodig hebt.
Leveren zonnepanelen stroom wanneer de ‘gewone’ stroom uitvalt?
Nee, de omvormer heeft netspanning nodig om te werken en zal dus uitschakelen op het moment de netspanning weg valt.
Hoeveel zonnepanelen moet ik leggen?
We proberen altijd het elektra verbruik naar 0 terug te brengen. Hierbij houden we rekening met een stukje toekomstig verwacht verbruik. Het is verstandig om rekening te houden met het eventuele aanschaf van elektrische producten welke het verbruik zullen doen laten toenemen (warmtepomp, elektrische/hybride auto, airco etc.)
Wat kan ik verwachten bij de installatie?
Dit is sterk afhankelijk van de omvang van het project en de situatie waarin het project wordt gerealiseerd. Voor aanvang van de werkzaamheden nemen we samen de te doorlopen stappen door en inventariseren we de dagelijkse ‘operatie’ binnen het bedrijf. Vanuit hier plannen we onze werkzaamheden. Uitgangspunt: zo min mogelijk overlast. Je kunt hierbij denken aan het afstemmen van het lossen van materialen, hijsmomenten en het moment waarop de stroom volledig wordt afgesloten.
Kan ik nu nog salderen of niet?
Bij de berekening van de terugverdientijd voor de zonnepanelen gaan we nog uit van de salderingsregeling in de huidige vorm. De huidige vorm willen ze vanaf 2023 gaan afbouwen tot aan 2031. Het huidige voorstel wat hier voor ligt, is nog niet definitief. Het nieuwe kabinet zal beslissen wat er met dit voorstel gedaan zal worden.
Loont het om te wachten tot dat ik meer weet of ik nog mag salderen?
Nee. Aangezien de vergoeding per kWh vanaf 2023, of zoveel later als nog beslist dient te worden, geleidelijk lager zal worden loont wachten in ieder geval niet. Als je nu nog zonnepanelen aanschaft kun je nog maximaal gebruik maken van het recht op salderen.
Krijg ik de BTW terug als particulier?
Jazeker. Een particulier die zonnepanelen op zijn woning laat plaatsen is ondernemer voor de BTW. Vandaar dat de BTW op de installatie kan worden teruggevraagd. Er dient €20,- per 1.000 Wp aan de staat betaald te worden, de rest wordt binnen 1 kwartaal teruggestort op de rekening. Let op: ben je al ondernemer voor de BTW dan gelden er andere regels, informeer naar de mogelijkheden.