Veelgestelde vragen

Door de bomen het bos niet meer zien. Als het om zonne-energie gaat, zou je kunnen stellen dat het niet zozeer gaat om een bos vol bomen, maar dat we überhaupt de weg naar het bos niet kunnen vinden. Je wilt ‘iets’ met zonnepanelen, maar waar begin je? Bij wie moet je zijn? Wie beantwoordt jouw vragen?

Hieronder vind je een opsomming van de aan ons meest gestelde vragen. Staat jouw vraag en dus het antwoord er niet tussen? Bel of mail ons gerust! Wij zijn het antwoord op al jouw vragen over zonnepanelen.


Waarom heb ik een omvormer nodig?

Een zonnepaneel wekt gelijkstroom op. Ons elektriciteitsnet werkt met wisselstroom. Om de opgewekte gelijkstroom van je zonnepaneel te kunnen gebruiken (bedrijfsmatig en in huis), moet deze eerst worden omgezet naar wisselstroom. Dit is de functie van een omvormer.


Wat gebeurt er met de stroom die ik opwek?

De stroom die je opwekt wordt ten eerste gebruikt voor apparaten binnen het bedrijf en/of in huis. Denk hierbij aan een lasrobot of een koelkast. Wek je meer stroom op dan op dat moment nodig is? Dan lever je de stroom terug aan het net. Heb je meer stroom nodig dan je opwekt? Dan levert de stroomleverancier de stroom die je extra nodig hebt.


Leveren zonnepanelen stroom wanneer de ‘gewone’ stroom uitvalt?

Nee, de omvormer schakelt uit veiligheidsoverweging automatisch uit als de stroom uitvalt.


Wat kan ik verwachten bij de installatie?

Dit is sterk afhankelijk van de omvang van het project en de situatie waarin het project wordt gerealiseerd. Voor aanvang van de werkzaamheden nemen we samen de te doorlopen stappen door en inventariseren we de dagelijkse ‘operatie’ binnen het bedrijf. Vanuit hier plannen we onze werkzaamheden. Uitgangspunt: zo min mogelijk overlast. Je kunt hierbij denken aan het afstemmen van het lossen van materialen, hijsmomenten en het moment waarop de stroom volledig wordt afgesloten.


Wat is salderen en hoe lang mag ik van deze regeling nog gebruik maken?

Salderen heeft betrekking op de regeling die zegt dat opgewekte stroom die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, wordt verrekend met uit het net geïmporteerde stroom. De stroom die je zelf opwekt wordt overigens eerst zelf geconsumeerd. Er is pas sprake van teruglevering (en dus van saldering), wanneer er meer elektriciteit wordt geproduceerd dan dat je op hetzelfde moment gebruikt. De salderingsregeling is in ieder geval nog tot 2023 van toepassing, hierna gaat de overheid de stimuleringsregeling tot 2031 langzaam aan afbouwen. De salderingsregeling is enkel van toepassing bij kleinverbruikers aansluiting, tot maximaal 3*80A. Belangrijk bij de afbouw van de salderingsregeling is dat er bij het ontwerp al rekening is gehouden met de afbouw van deze regeling, zodat je over enkele jaren niet voor verassingen komt te staan.


Bij welke energiemaatschappij moet ik aangesloten zijn?

In Nederland geldt de salderingsregeling. Bij wet is geregeld dat je als afnemer dezelfde prijs (inclusief belastingen en transportkosten) voor teruggeleverde energie ontvangt, als de prijs die betaald wordt voor de energie die je van de energiemaatschappij afneemt. Sommige energieleveranciers betalen zelfs meer voor terug geleverde energie. Het maakt dus niet uit bij welke energiemaatschappij je aangesloten bent of dat je stroom kunt terug leveren wel of niet, maar wel qua vergoeding die je er voor krijgt.


Welk effect hebben zonnepanelen op de waarde van mijn woning of pand?

De waarde zal stijgen. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw bedrijfspand of woning is. Met zonnepanelen zal het energielabel beter zijn. De verwachting is dat de hoogte van het energielabel correspondeert met de waarde van het bedrijfspand of woning. Deze zal dus stijgen.


Welke belastingvoordelen heb ik zakelijk gezien met mijn zonnepanelen?

Bij zonnepanelen gaat het om Energie Investeringsaftrek (EIA), Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en je kunt de installatie van zonnepanelen afschrijven bij de Belastingdienst. De overheid stimuleert door deze belastingvoordelen de aanschaf van zonnepanelen voor bedrijven met een aansluiting tot max. 3x80A. Voor bedrijven met een aansluiting groter dan 3x80A is er de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE subsidie).

 • Energie Investeringsaftrek (EIA)
  Energie Investeringsaftrek is een regeling voor ondernemers die een systeem aanschaffen van 15kWp of meer. Voor de investering kunt je dan 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. De regeling levert gemiddeld 11% netto voordeel op.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
  De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is een voordeel dat gegeven wordt tot investeringen (per jaar) met een totaal van € 312.176,00 en kent een drempel vanaf € 2.300,00. Het percentage voordeel is 28% met betrekking op een totale investering tot € 56.192,00 per jaar. Hierboven wordt het voordeel kleiner.
 • Afschrijving zonnepanelen
  Investeringen in zonnepanelen mogen worden afgeschreven.
 • Stimulering Duurzame Energie (SDE/SDE+/SDE++)
  Grootverbruikers die over het algemeen te maken hebben met een lage kostprijs van stroom kunnen met de Subsidie Duurzame Energieopwekking (SDE/SDE+/SDE++) op een rendabele manier investeren in zonnepanelen. Deze stimuleringsmaatregel zorgt ervoor dat je een vergoeding ontvangt voor iedere opgewekte kWh. Ieder jaar wordt de maximale vergoeding voor SDE++ subsidie weer opnieuw bepaald. De hoogte waarop je inschrijft wordt het fasebedrag genoemd. Deze vergoeding is opgebouwd uit een aantal onderdelen: het basisbedrag en het maximale subsidiebedrag. Voor meer informatie en advies over SDE++ subsidie kun je contact met ons opnemen.
 • Investering Subsidie Duurzame Energie (ISDE)
  Kleinverbruikers (<3*80A) van energie welke meer als 50.000 kWh hebben verbruikt in het voorgaande jaar kunnen sinds 2021 ook gebruik maken van de ISDE subsidie. Deze vergoed een €125,- per aangesloten kW.

Hoe lang is de garantie op zonnepaneel installatie?

Op zonnepanelen wordt meestal 12 jaar fabrieksgarantie en 25 jaar opbrengstgarantie gegeven. Deze garantie garandeert je dat de installatie na 25 jaar nog steeds 85% van het oorspronkelijke vermogen opwekt.

Omvormers hebben verschillende garantietermijnen. Dit verschilt sterk per leverancier. Kleinere string omvormers bieden vaak 10 jaar garantie ten opzichte van 5 jaar bij grotere string omvormers. Semi-parallelle opties als Solar Edge geven 12 jaar garantie en parallelle omvormers als Enphase geven 25 jaar garantie.

Bij het kiezen van zonnepanelen en omvormers is het verstandig om te kijken of partijen waarmee je zaken wilt gaan doen, ook een stabiele positie in de markt vertegenwoordigen zodat ze hun garantietermijn ook kunnen waarborgen. Solar Crew doet énkel zaken met producten die zich hebben bewezen in de markt. Hierbij kijken wij o.a. naar de Tier 1 lijst die ieder kwartaal gemaakt wordt, opgesteld door Bloomberg. Voor meer informatie hierover hebben we een Kennisdocument die te downloaden is via deze link.

Op al ons installatiemateriaal krijg je standaard 20 jaar garantie. Wij bieden je naast al de genoemde garanties ook 2 jaar garantie op de geïnstalleerde installatie.


Hoe werkt de btw-teruggave?

De overheid heeft bepaald dat particulieren die zonnepanelen aanschaffen de btw kunnen terugvragen via de Belastingdienst. Iets wat zorgvuldig moet gebeuren.

1. Meld je aan als btw-ondernemer bij de Belastingdienst. Je bent dan verplicht om btw-aangifte te doen via de online portal van de Belastingdienst.
2. In de eerste aangifte verzoek je om de teruggaaf van btw op de investering. De bijbehorende facturen met btw-vermelding bewaar je goed voor mogelijke navraag.
3. Wil je de komende jaren geen papierwerk rondom je btw-afdracht, dan kunt je vervolgens een verzoek indienen voor een ontheffing van administratieve verplichtingen. Je hoeft dan daarna geen aangiftes meer te doen.

Wij kunnen de btw-teruggave ook voor je regelen bij de Belastingdienst. Hierdoor heb je er geen omkijken naar. Vraag ons naar de mogelijkheden.