Hoe werkt de SDE++ EIA en ISDE subsidie?

De Nederlandse overheid ondersteunt ondernemers tijdens de energietransitie. Bedrijven en organisaties kunnen hieraan een grote bijdrage leveren door hun eigen stroom op te wekken en hun gebouwen te verduurzamen. De stroom die we met zonnepanelen opwekken hoeft niet meer uit een energiecentrale komen en is dus beter voor het klimaat. Aangezien hier een behoorlijk prijskaartje aan kan hangen, en de overheid het belangrijk vindt dat er ondanks dat wel geïnvesteerd wordt, zijn er subsidies in het leven geroepen.

 

De SDE++ subsidie bestaat al sinds 2008. Deze is, na de laatste wijziging in 2020, niet meer alleen bedoeld voor de opwek van duurzame energie, maar wordt ook ingezet voor projecten waar CO2  mee bespaard wordt. Met de SDE++ subsidie wordt door de overheid, tot een bepaalde hoogte, het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktwaarde van de geleverde energie vergoed. Deze subsidie geldt voor de hoeveelheid opgewekte energie gedurende 15 jaar. Deze vergoeding is afhankelijk van de energieprijs, hier geldt dan; hoe hoger de energieprijs, hoe minder subsidie. Je krijgt dan meer terug via de energieleverancier. Bij een lagere energieprijs is het andersom, je krijgt dan meer subsidie en minder van de energieleverancier. Deze subsidie is alleen aan te vragen door bedrijven met een grootverbruikaansluiting. De SDE++ subsidie is aan te vragen in openstellingsrondes, voorzien door de RVO.

 

De EIA is een fiscale aftrekregeling. Ondernemers die investeren in duurzame energie en energiebesparende bedrijfsmiddelen, en daarbij gebruik maken van deze regeling genieten een direct financieel voordeel. Naast de afschrijving mag je een extra bedrag aftrekken van de winst van deze investeringen. Voor 2022 is deze aftrek 45,5%. De EIA is te combineren met de kleinschaligheidsinvesteringenaftrek. Let wel, binnen 3 maanden na aanschaf moet er melding gedaan zijn bij de RVO.

 

De ISDE subsidie is vergelijkbaar met de SDE++ subsidie, dan alleen voor kleinverbruik aansluitingen. Een ander verschil is dat de ISDE subsidie in één keer uitgekeerd wordt. Je krijgt bij deze subsidie per geïnstalleerde Wp een vergoeding van 12,5 cent. Als je bijvoorbeeld 150 panelen met een vermogen van 405Wp koopt, ontvang je eenmalig een bedrag van €7.593,75. De installatie moet binnen 12 maanden na de beslissing of je recht hebt op subsidie in gebruik genomen worden. Let op, heb je eerder een andere subsidie ontvangen voor zonnepanelen, dan heb je geen recht op ISDE. Je kunt ook niet gelijktijdig gebruik maken van de EIA.

Downloads

Handleiding kennis en informatie-sheet EIA subsidie 1.0

Download

Handleiding kennis en informatie-sheet ISDE subsidie 1.0

Download

Handleiding kennis en informatie-sheet SDE++ subsidie 1.0

Download

Nog geen antwoord op je vraag?

Natuurlijk is het mogelijk dat je antwoord op jouw vraag niet kunt vinden via onze uitgebreide FAQ-pagina. Ook dan willen we je alsnog graag helpen. Dit doe je door gebruik te maken van het formulier ‘service aanvraag’. Klik hier voor het formulier. Het is belangrijk dat je altijd via het formulier een service aanvraag bij ons indient. Op deze manier ben jij er namelijk zeker van dat je aanvraag terechtkomt bij de juiste persoon binnen Solar Crew en dus ook snel wordt opgepakt.

Kom je er niet uit? Neem dan telefonisch contact met ons op via 0497 76 90 25