Een Bitcoin steeg dit jaar met +/- 75% (1), de stroomprijs daarentegen met +/- 100% (2). De energieprijzen blijven in een diagonale lijn omhoog gaan. Dit betekend voor een particulier al snel een toename in de energierekening van €150,- op jaarbasis voor volgend jaar. Een MKB’er is al snel €1500,- per jaar meer kwijt aan stroom.

Waarom gaat het zo hard omhoog?
Het is steeds belangrijker om stroom op een duurzame manier op te wekken. Waar voor duurzame opwek allerlei voordelen worden gegeven, worden voor fossiele opwek extra kosten in rekening gebracht. Dit heet de Co2-heffing. De Co2-heffing staat op het hoogste punt sinds de invoering hiervan (3 + 4). Dit betekend dat op het moment we niet voldoende duurzame opwek hebben, we extra dure fossiele brandstoffen in moeten kopen om in onze behoefte te voorzien. Naast deze heffing zijn fossiele brandstoffen over het algemeen duurder aan het worden. Gas is bij sommige aanbieders al de grens van €1,-/m3 voorbij gegaan (5).

Wat zowel voor de prijs voor fossiele brandstoffen als duurzame brandstoffen geldt is dat de economie in de wereld erg hard is aangetrokken sinds de corona dip. Als er veel vraag is, stijgt de prijs.

Wat is de verwachting?
De verwachting is dat de prijzen de komende maanden nog verder zullen stijgen en pas weer rond de zomer van 2022 wat zullen zakken (6).

Zijn er nog interessante mogelijkheden qua zonnepanelen?
Op dit moment kan een particulier nog gebruik maken van de salderingswet, welke het mogelijk maakt om de opgewekte stroom tegen dezelfde prijs te verkopen als te kopen van de energieleverancier. Daarnaast kan de BTW nog terug worden gevraagd op zonnepanelen.

Voor een MKB’er kan er Energie Investerings Aftrek (EIA) subsidie worden aangevraagd welke een netto voordeel oplevert van 11% van het investeringsbedrag. Als men aan bepaalde voorwaarden voldoet kan een MKB’er ook gebruik maken van de Investering Subsidie Duurzame Energie welke een subsidie geeft van €0,125/Wp. Dit scheelt je zo’n 20% in de aanschaf kosten.

Een grootzakelijke klant kan in oktober de SDE++ subsidie aanvragen.

Vraag informatie en meer advies aan via: advies aanvragen.

 

(1) – Prijs per Bitcoin (https://coinmarketcap.com/currencies/bitcoin/)
(2) – Energiemarktinformatie.nl (https://www.energiemarktinformatie.nl/beurzen/elektra/)
(3) – Co2 prijzen door Ember (https://ember-climate.org/data/carbon-price-viewer/)
(4) – Co2 prijzen stijgen door NOS (https://nos.nl/artikel/2384855-industrie-ziet-de-co2-prijs-snel-oplopen-het-is-een-soort-bitcoin)
(5) – Gas prijzen blijven stijgen (https://www.ad.nl/wonen/prijs-voor-gas-breekt-door-grens-1-euro-per-kubieke-meter-zorg-over-voorraad-voor-de-winter~a244f257/)
(6) – https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210818_96207315